FAQ

Veelgestelde vragen

U kunt op twee manieren bij de formulieren komen:

1) Als u in het menu op het woord incidenten gaat staan en een (harde) klik geeft komt u op de pagina incidenten waar u de keuze kunt maken voor een formulier (titels met blauwe letters).
2) Als u in het menu van incidenten klikt op het menu formulieren komt u op de pagina incidenten waar u de keuze kunt maken voor een formulier (titels met blauwe letters).

Nee. Uw gegevens zijn alleen bekend bij de databasebeheerder. Ook de overige DOSA leden krijgen geanonimiseerde verslagen te zien. U kunt ook nog kijken bij Privacy.

Nee. De DOSA registreert en analyseert. Daarnaast is zij onafhankelijk van duikorganisaties. Het is niet onze bedoeling om te veroordelen, maar te leren van de incidenten. Uw gegevens worden dan ook niet doorgegeven aan derden.

Vanuit de DOSA kunnen wij helaas geen ondersteuning bieden. Wij willen u daarvoor doorverwijzen naar Slachtofferhulp Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van slachtoffers, getuigen en omstanders bij incidenten. Het kan zijn dat bij een duikongeval geen ondersteuning door hen wordt verleend.
Graag horen wij聽 wat voor uw vereniging de oplossing is geweest, zodat wij zonodig ons advies hierop bij kunnen stellen, mocht deze vraag in de toekomst nogmaals aan ons gesteld worden. Stuur daarvoor een email

Jazeker! Op aanvraag geeft de DOSA graag presentaties. Stuur hiervoor een email.

Er zijn best veel zaken die een rol gespeeld kunnen hebben bij een incident. De DOSA is bezig om de vragenlijst uit te breiden. In de tussentijd ontwikkelen we ook een checklist die u kunt gebruiken om het voorval te beschrijven. Op dit moment heeft u daar nog niet zoveel aan. Des te prettiger als we u alsnog kunnen benaderen als we vragen hebben.

Het motto:”Plan je duik en duik je plan” blijft een zeer waardevol advies. Door de jarenlange analyses hebben we geconstateerd dat het uitvoeren van een volledige buddy check veel ongelukken had kunnen voorkomen. Daarnaast propageren wij de Laatste Minuut Risico Analyse (LRMA). Deze kun je hier vinden op de site.

Nee, je kunt ook incidenten/ongevallen melden waarbij Nederlanders in het buitenland zijn betrokken. Of waarbij buitenlanders in Nederland zijn betrokken.
Twijfel je? Altijd melden!

Nee je kunt ook een incident melden.
Een ongeval is een voorval waarbij聽 lichamelijk letsel is ontstaan.
Een incident is dat er iets buiten het duikplan valt. Alles wat niet is verlopen volgens duikpan, met of zonder schade aan mens of materiaal is interessant en belangrijk om te melden.
Twijfel je? Altijd melden!

Een incident is alles wat niet volgens het (duik)plan is verlopen en interessant is voor andere duikers om iets van te leren. Dat kan dus ook iets zijn dat niet helemaal volgens plan is ggaan in een zwembad bij de training. Het maakt dus niet uit of er daadwerkelijk schade is geleden.

Ja, dat kan. De DOSA registreert en analyseert ongevallen van Nederlanders in binnen- en buitenland en van buitenlanders in Nederland.

Op onze pagina’s verschijnt rechtsboven een oproep (pop-up) voor feedback. U kunt het woordje mail aanklikken en dan krijgt u het email adres waar u uw feedback naartoe kunt sturen. Wij zien feedback als ontbijt voor kampioenen. Iedere opmerking/aanvulling is van harte welkom. Heeft u de pop-up weggeklikt en wilt u toch nog iets zeggen over de website dat in uw ogen anders en/of beter kan, stuur dan een email naar info@duikongevallen.nl

Oh ja, complimenten over wat goed gaat helpen ons ook! 馃槈

Persoonsgegevens blijven maximaal 1 jaar en 3 maanden bewaard. Aan het einde van het eerste kwartaal in het jaar volgend op de melding worden de persoonsgegevens uit onze bestanden verwijderd.

De NOB heeft ook leden uit Belgie. Nelos is de aangewezen partij om meldingen van hen te ontvangen. Desondanks geeft DOSA de ruimte aan deze groep om melding te doen als zij een incident of ongeval ontstaan in eigen land of het buitenland willen melden. Deze melding wordt op de site geplaatst en geevalueerd in de analyse. Hiermee gaat het leermoment voor andere duikers niet verloren. De melding wordt niet meegeteld in de Nederlandse statistiek van duikongevallen.

Deze cijfers verwijzen naar het nummer in onze database.
Ze worden gebruikt door de beheerder, maar ook voor een melder als hij/zij aanvullende informatie wil geven over een voorval.
Het verwijst niet naar het aantal ongevallen van dat jaar.

Het moet een relatie hebben met duikveiliheid/duikongevallen
De personen op de foto moeten toestemming hebben gegeven voor publicatie
Geen vervelende, bloederige, afschrikwekkende foto’s
Een foto van een buddy check, controle materiaal, briefing e.d. zijn positieve momenten
Foto’s worden eventueel verkleind ten behoeve van publicatie
Vermeld wat je bij copyright wilt, tenzij dat al in de foto verwerkt is (kan soms wegvallen door aanpassing formaat)

Nee, dat hangt af van de afbeelding. Daarnaast kunnen we maar een beperkt aantal foto’s plaatsen.
Dit wordt naar de inzender teruggekoppeld.

Dit hangt af van het type (besturingssysteem) van je telefoon. Bij toestellen van Apple hangt het zelfs af van de versie die je gebruikt. De nieuwere Iphones hebben een ingebouwde QR code scanner in de camera. Klik op onderstaande hyperlink voor uitleg voor jouw type telefoon.

Android (Samsung etc):聽聽https://www.androidplanet.nl/tips/qr-code-scannen-android/
Apple (Iphone/Ipad):聽https://www.iculture.nl/tips/qr-codes-scannen-camera/

De zogeheten droogduik incidenten zijn alle incidenten die in relatie staan tot het duiken maar niet tijdens het duiken hebben plaatsgevonden. Denk hierbij aan het verstuiken van een enkel op de parkeerplaats na de duik. Of het scheuren van een kuitspier bij het omhoog klimmen van de duiktrap. Of thuis een duikfles op je voet laten vallen.

Door een blijvende storing hebben we de landkaart helemaal moeten vernieuwen. De meldingen van 2019 zijn inmiddels ingevoerd.聽

U kunt de meldingen v贸贸r 2019 terugvinden in de jaarverslagen

Een computer laadt soms een website vanuit zijn ‘archief’. Dit heet de cache (kesj). Dat doet de computer omdat de website dan sneller geladen wordt op je scherm. Als je de nieuwste versie van een website wilt zien, dan moet je die cache verversen. Dat kun je doen met de toets F5 of via het knopje聽聽verversen聽 bij de adresbalk in je browser (chrome/firefox/internet explorere/Edge etc).

Om het overzichtelijk te houden zie je alleen de meldingen van het huidige jaar. Het is op dit moment nog in ontwikkeling om de oudere meldingen ook op een landkaart te laten zien.
Voor oudere meldingen verwijzen we naar de jaarverslagen waarin deze zijn opgenomen. Die vind je hier