Welkom op de site van DOSA
Op deze site kunt u meldingen maken van duikgerelateerde incidenten waar u direct bij betrokken bent geweest. De afkorting DOSA staat voor Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. De DOSA is ontstaan op initiatief van de Werkgroep Ongevallen Registratie (WOR) van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Inmiddels is DOSA onafhankelijk en wordt zij gesponsord door meerdere duikorganisaties.DOSA is óók voor freedivers. De DOSA is een samenwerkingsverband van vele duikorganisaties die in Nederland actief zijn. Alle deelnemers onderschrijven het belang van een centraal registratiepunt in Nederland voor duikincidenten en -ongevallen. DOSA is er vóór u, maar met name dóór u. Zonder meldingen heeft DOSA geen bestaansrecht.
Wat is het doel van de DOSA?
Het doel van de DOSA is het duiken veiliger maken. Dat doen zij middels het registreren, onderzoeken, analyseren en publiceren van incidenten en ongevallen met duikers in Nederland, maar ook Nederlanders in het buitenland. Duikers (ook technisch en freedivers) van alle organisaties en opleidingssystemen kunnen hun incident melden in het systeem van de DOSA. De DOSA verwerkt deze gegevens in geanonimiseerde vorm en stelt een verkorte versie van deze informatie aan een ieder ter beschikking middels deze website.
De DOSA bestaat uit een groep vrijwilligers met verschillende profielen en netwerken. Binnen hen zijn de volgende disciplines gebundeld: Veiligheidskunde, Geneeskunde, Wetenschap, Rechten, Techniek en Communicatie. Op deze manier hebben we een brede achterban binnen de duikgemeenschap en kunnen we bouwen op kennis en ervaring van velen. De DOSA gebruikt voor haar meldingssysteem een op maat gemaakte database.
De gezichten achter DOSA:
Rogier Visser
Trotse vader van 4 geweldige kinderen en eigenaar van 5 escape rooms in Leidschendam. 34 jaar geleden begonnen met duiken en doorgegaan tot PADI Instructeur. Daarnaast in het verleden gedoken bij de brandweer. Tegenwoordig naast lesgeven vooral bezig met duiken op onze prachtige Noordzee en het duiken in mijnen en grotten. Daarnaast betrokken bij diverse organisaties met als doel een schonere zee. Bij voorkeur duik ik graag in stilte met mijn rebreather. Maar ook vaak te vinden in Vinkeveen met vrienden voor de gezelligheid. Als voorzitter van de DOSA probeer ik bij te dragen aan de duikveiligheid in Nederland.
Hoewel de DOSA al een bekende naam is in de duikwereld en bij vele duik- en hulporganisaties is er uiteraard nog veel werk te doen. Met de andere bestuursleden zullen wij ons vol enthousiasme inzetten om niet alleen een goede analyse te maken van alle gemelde duikongevallen maar er ook voor te zorgen dat er adviezen kunnen worden gegeven. Een belangrijke doelstelling is om de DOSA nog meer bekend te maken bij alle duikers en iedereen het vertrouwen te geven om meldingen te doen. Door zo veel mogelijk meldingen te kunnen analyseren kan er namelijk een zo betrouwbaar mogelijk advies uitgebracht worden daarmee willen we het ultieme doel bereiken; onze mooie duiksport nog veiliger maken.
Remco Kieftenbeld
Remco Kieftenbeld is geboren in 1982 en is daarmee het jongste teamlid van
DOSA. Zijn eerste duik was op zijn negentiende. Daarna heeft het duiken enkele
jaren stil gelegen maar sinds enkele jaren is hij weer een vervend duiker.
Onderwater wil hij vooral op zoek naar de mooie verrassingen die het
onderwaterleven te bieden heeft. Als lid van het team hoopt hij de aankomende jaren
een actieve rol te spelen bij de ontwikkeling van DOSA in Nederland.
Wim Hogeboom
Wim Hogeboom is 66 jaar. Na vele jaren als ongevals chirurg werkzaam te zijn
geweest in het Medisch Spectrum Twente is hij sinds mei 2020 gepensioneerd.
In 1996 is hij begonnen met duiken. Hij is een 2* NOB duiker met 1200 duiken
in het logboek.
Wim zegt dat je nergens zo dicht bij de echte natuur kunt komen als onderwater.
Hij gaat voor DOSA, naast algemene zaken, vooral zijn kennis en ervaring toepassen
op de beoordeling van de medische kant van duikongevallen.
Hans Verhijden
Hans Verhijden is 61 jaar. Hij woont in Limburg en duikt sinds 1983.Hij is 4* NOB duiker en 2* duikinstructeur met diverse specialties. Hij is daarnaast gecertificeerd sidemount en CCR duiker. Voor Hans is duiken de ultieme vorm van ontspanning. Hij geniet daarnaast van het opleiden van 1* duikers. Als voormalig forensisch technisch rechercheur bij de politie vind hij het bestuderen van ongevallen en uiteindelijk de analyses ervan buitengewoon interessant. Zeer zeker als men er uiteindelijk nog iets van kan leren. Als lid van de DOSA, wil hij meehelpen aan het meer bekendheid geven aan de DOSA en het belang ervan.