Copyright 2023 - DOSA

Wie is de betere duiker?

 

Tussen sportduikers uit de Europese landen wordt stilletjes een strijd gevoerd over wie de betere opleiding voor duikers heeft. Deze discussie blijkt echter ook al jaren in de beroepsduikwereld te bestaan.

De Nederlandse beroepsduikers zijn beter dan de Engelse. De Engelse duikers vinden zich beter dan de Noren en ga zo maar door. Wist u dat de diepste duik ooit in Frankrijk bij een Frans duikbedrijf werd gedaan (1992), door een Griekse duiker? Maar is de grootst bereikte diepte de norm?

Natuurlijk geldt dat in iedere nationaliteit goede en slechte beroepsduikers zitten.

 

Toch is er een groot verschil in de opleidingen van beroepsduikers ten opzichte van sportduikers. De beroepsopleiding is over de hele wereld hetzelfde en leggen de beroepsduikers dezelfde tests af. De duiken zijn over het algemeen net zo moeilijk in de tropen, als in Nederland. Met enig chauvinisme, en meer is het ook niet waard, is mijn persoonlijke mening dat Nederlandse duikers wel heel inventief zijn. Het zijn harde werkers die gewend zijn om te duiken in de aller moeilijkste omstandigheden, in koud water zonder enig zicht. Maar de Belgen zijn net zo. Of toch niet? Belgische duikers zijn heel bescheiden. Beleefd. Doeners. Zwijgers. Dat staat soms wel in schril contrast met de extroverte en directe ‘Ollanders’.

Bij sportduikers is het idee anders. Hollanders vinden dat ze beter zijn dan de Belgen. En er wordt, door die Hollanders, veel geschermd met getallen.

Enige tijd geleden hadden we overleg met de collega’s van de Nelos. En wat bleek?

Die Belgen hebben het veel beter voor elkaar dan wij. Ze hebben een geweldige en ervaren soort van slachtofferhulp. Deze hulp werd uitgebreid gepresenteerd door Veerle Levecke en Elfie van Poppelen op het UZA congres van 2018. Hun Mental Coaching Team Nelos is uniek en om van te watertanden.

Waar wij Hollanders klagen over het gering aantal meldingen, heeft de Nelos geen klagen. Bij hen is het krijgen van een uitkering of vergoeding vanuit de verzekering gekoppeld aan de melding bij de ongevallen registratie van de Nelos.

Duik accident, schade, kosten… eerst melden, dan pas uitkering!

En daar zit de clou van de ‘Belgen grap’. Ze zijn niet slechter, waarschijnlijk zelfs beter! Want zij krijgen de berichten wel en lezen wat er “allemaal” fout gaat en trekken daar lering uit. Wij, als DOSA, hebben we het idee dat we nog maar een topje van de ijsberg krijgen gemeld. Ook wij leren wel van meldingen, maar bij lange na niet zo veel als onze zuiderburen.

Onze buren hebben in aan redelijkheid grenzende waarschijnlijkheid helemaal niet zo veel meer incidenten en accidenten als wij Hollanders. Alleen zij krijgen ze gemeld en kunnen ze deze communiceren.

Dus enige bescheidenheid richting onze zuiderburen is gepast. Wij, van de DOSA, kunnen alleen maar blijven benadrukken, dat we alleen kunnen leren van meldingen.

En voor de rest kijken we jaloers, met ontzag en gepaste nieuwsgierigheid naar onze zuiderburen

DOSA

Duik……..Doe het nu en niet later. Geniet en niet met mate. Als het fout gaat, meld het en laat iedereen er van leren

Website problemen

In verband met problemen met de website, zijn op de website meldingen niet meer zichtbaar. De meldingen komen wel binnen. We zijn op de achtergrond bezig om de website in een modern jasje te laten gieten die voldoet aan de huidige standaard. Dat heeft even tijd nodig. De website blijft wel operationeel.

Blijf melden aub.

Gemaakten meldingen zijn in de nieuwe website weer zichtbaar.