Copyright 2023 - DOSA

Stoplichten

 

In Nederland ontstonden zo rond 1965 de eerste duikclubs. De beschikbaarheid van een compressor was vaak de reden om als vriendengroep een club op te richten. Want in die tijd was het “Geen compressor, geen duikclub.”

Toen ik in 1968 begon met duiken, was duiken een sport voor mannen zonder vrees en soms ook zonder verstand. Buiten dat, we wisten nog helemaal niet wat er in je lichaam gebeurde, wat wel kon en wat niet. In die tijd waren er dus ook veel ongelukken. Later met de opkomst van een onderwater manometer, een octopus en de inflator, werd dat langzamerhand anders. De donkere duikwinkels met obscure etalages, gevuld met opgedoken bommen en granaten verdwenen uit het straatbeeld.

Een tijd lang bleef alles een beetje neutraal. Met de komst van de eerste duikcomputers in het begin van de 90’er jaren kwam er een kleine toename van decompressie ongelukken. Daarna herstelde zich het relatieve rustige beeld. Dat beeld is nu wel anders geworden met onze huidige communicatie mogelijkheden zoals internet en ‘social media’.  Als er nu een duiker uitglijdt over een hondendrol in het veld naast de duikstek, staat het breed uitgemeten in de media.

Vroeger beantwoordde ik de vraag, of duiken gevaarlijk was, altijd met hetzelfde antwoord.

Duiken is net als autorijden. Je moet afremmen en alert zijn bij Oranje en stoppen bij Rood. Staat alles op Groen, mag je de kruising oversteken. Daarbij moet je wel kijken en luisteren naar de stoplichten. En als je een voetganger toch de weg ziet oversteken, rem je bij voorbaat.

Simpel, logisch en voor iedereen begrijpbaar.  Houd je je niet aan de regels vindt iedereen je een rund. Rem je af voor Oranje, en breek je de duik dan ordentelijk af of rijd je per definitie niet door Rood, dan is duiken veilig als je weet waar de stoplichten staan. Door rood is een NoNo.

Deze methodiek wordt ook gebruikt bij beroepsduiken. Daar duiken ze met 3-voudige veiligheid.

Mis je 1 van de zekeringen, dan is het Code Oranje, en breek je de duik op een normale wijze af.

Ben je 2 zekeringen kwijt dan is het code rood en wordt de duik als een ongeval afgebroken. Voorbeeld:

De duiker heeft een duikslang met lucht van de oppervlakte, hij heeft een aparte diepte meetingslang (z.g.n.  Pneumo ) die als back-up lucht kan dienen en een 10 liter noodset op zijn rug.

Mist een van de systemen, of werkt die niet meer, dan is het code Oranje en direct afbreken van de duik. Gaat de duiker over op zijn noodfles, dan heb je een noodsituatie en breek je de duik af of je leven er vanaf hangt. Dit principe is het “Single Fault Catastropy principle”. Onder geen omstandigheid mag een mensenleven afhangen van het wel of niet falen van 1 apparaat of onderdeeltje.

Er zijn honderden Oranje en Rode stoplichten. Sommige overduidelijk en sommige aan het zicht onttrokken. Een paar code “Oranje” minder opzichtige voor sportduiken die ik in de afgelopen 50 jaar ben tegen gekomen wil ik je niet onthouden. Verre van compleet, maar ieder weldenkend mens kan de rest op deze manier zelf wel invullen.

Niet repareren aan de waterkant.
Gaat je apparatuur kapot dan breek je af. Eerst op het gemak bekijken, (laten) repareren, test duik en dan weer duiken.

Iets snel, gehaast en in duikpak fixen en dan er mee gaan duiken, is vragen om problemen.

Niet geserviced duikmateriaal zonder testduik mee op vakantie nemen.

Bij materiaal wat geserviced is, moeten de vernieuwde kleppenzittingen nog inlopen en moet het materiaal zich eerst nog bewijzen.

Mr. Peter van Peter Build in Ohio bouwde jaren geleden al een hele dure pneumatische machine om automaten 250 keer te laten ademen om de klepzittingen in te laten lopen voordat je ze definitief afstelde. Maar 40 minuten in het zwembad is ook 250 keer ademen en een goed alternatief.  Daarna even terug naar de duikshop voor definitieve fijn afstelling

Niet aan apparatuur prutsen als je er geen verstand van hebt,

Niet op een heftige duikvakantie en je eerste duik sinds jaren weer maken,

Niet buiten je competentie duiken,

Niet je conditie laten versloffen,

Niet….

Verdiep je op de website van de DOSA ( www.duikongevallen.nl ) in de cases en zoek zelf de vele Oranje en Rode stoplichten.

Duik……..niet door Rood en stop bij Oranje